Väder

Här visas vädret i Aten de kommande fem dagarna med mini/max temperaturer och vindhastighet. Denna väderdata är hämtad från yr.no, NRK, vackervader.se mfl.

Vissa väderavvikelser kan förekomma och vi tar ej ansvar för detta.

Aten har ett så kallat subtropisk medelhavsklimat. Nederbörden ligger dock precis på gränset för att klimatet istället ska klassas som ett stäppklimat. Det mest utmärkande för Atens klimat är de väldigt långa, varma och torra somrarna.

Vintrarna däremot är ofta väldigt milda och blöta. Den årliga nederbörden brukar uppskattas till omkring 414 millimeter och majoriteten av den faller oftast mellan oktober och april. De torraste månaderna däremot är juli och augusti. Under dessa månader brukar åska och stormar dra in en till två gånger i månaden.

Vintern är regnig med en medeltemperatur på 8 till 9 grader under januari månad men den kan också sträcka sig upp till 14-16 grader med lite tur. Under januari månad har man bara runt 3 timmar solsken per dag. Snöstormar däremot är väldigt sällsynta med för med sig allvarliga konsekvenser när de väl kommer.

Nederbörden är oftast mindre i just Aten jämfört med andra delar av Grekland. I dagsläget är det också Aten som innehar Europarekordet i högsta sommartemperatur. Rekordet på 48 grader uppmättes i Elefsina och Tatoi föroterna i Aten den 10 juli 1977.

I vanliga fall brukar medeltemperaturen hålla sig någonstans mellan 30 och upp till 35 grader under sommarmånaderna. Temperaturerna håller sig uppåt 23 grader även i oktober. Juli är den allra soligaste månaden då man räknar med att ha mer än 345 timmar med strålande sol.

Aten har också som så många andra städer en lite förhöjd temperatur jämför med närliggande områden. Denna marginella temperaturhöjning beror enbart på den mänskliga aktiviteten i staden.