Sevärdheter

I just Syntagmaområdet finns det flera olika museér att besöka som turist. Man kan också besöka den gamla staden Plaka som är Atens historiska hjärta.

I Plaka finns bara några få byggnader som äldre än den osmanska perioden. Trots detta är det faktiskt det allra äldsta området i staden som fortfarande är bebott.

En annan väldigt känd sevärdhet är Parthenon templet som är beläget på Akropolisklippan. Förutom att vara Greklands mest kända klippa så är det faktiskt också världens mest kända. Templet byggdes mellan 447 före kristus och fram till 433 färe kristus. Byggnaden var tänkt som en hylnning till Pallas Athena för hennes beskyddande av staden Aten och hela Grekland under de persiska krigen.

Templets officiella namn var egentligen Jungru Athenas tempel med det kallades oftast för Parthenos som betyder jungfru. Parthenon ersatte egentligen ett äldre tempel som tidigare legat p samma plats under den tid då Perikles styrde över Aten. Detta tempel förstördes dock av perserna. Arkitekterna bakon det magnifika templet hette Kallikrates och Iktinos.

Den välkända Dionysosteatern är en välkänd sevärdhet bland många turister. Det är Atens och övriga Greklands mest förnämsta skådebana. Teatern ligger på den sydöstra sluttningen av Akropolis och är till viss del utkarvd ur berget. Byggandet av denna fantastiska teater började redan omrking 500-talet före kristus men stod inte färdigt förrän lång tid framåt. Uppskattningsvis skulle teatern rymma uppåt 17 000 åskåder allt som allt. Precis utanför teatern finns också ett stort tempel för att helga Dionysos. Ruinerna grävdes ut till största del under 1862 av arkitekten Heinrich Strack.